Здавалося б, поняття про шкідливість пива вже давно вкорінене в нашій свідомості, схоже на стереотип, схильний до поширення. Всі ми чули, що пиво може спричиняти захворювання печінки, впливати на нервову систему та призводити до залежності. Ці обурливі висловлювання нерідко асоціюються з образом алкоголіка, який руйнує своє життя і родину.
Але чи справді пиво завжди варто вважати шкідливим? Давайте розглянемо це питання докладніше та дізнаємося, як правильно вживати пиво для збереження здоров'я.
Пивний алкоголізм: міф чи реальність?
Справді, пивний алкоголізм існує, і він може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. Але важливо зазначити, що алкоголізм розвивається в основному у тих, хто вживає великі кількості пива регулярно і віддає перевагу алкоголю над сім'єю, друзями та роботою. Якщо ви випиваєте лише 1-2 склянки пива на тиждень і не страждаєте від підвищеної залежності, вам не потрібно перейматися. Навіть навпаки, це може бути навіть корисним для вашого здоров'я.
Дослідження японських та американських лікарів свідчать, що люди, які вживають пиво у помірних кількостях, ризикують захворіти набагато рідше, ніж ті, хто відмовляє собі в задоволенні час від часу розслабитися за склянкою пива. При цьому ймовірність нервового напруження та депресії знижується щонайменше на 10%.
Корисні компоненти пива
Пиво, окрім алкоголю, що міститься в ньому в невеликій кількості, є справжнім джерелом корисних речовин. Не дарма його називають "вітамінним коктейлем." Одна склянка пива містить стільки ж вітамінів і мікроелементів, як і склянка апельсинового соку, проте калорій та цукру в ньому значно менше. Отже, переживайте, коли вирішуєте, чим замінити пиво під піцу.
Ось деякі корисні компоненти, які містяться в пиві:
Вітаміни групи В
Ці вітаміни є необхідними для нормального функціонування нервової системи, і всі вони містяться в ячмінних зернах, які використовуються при виробництві пива.
Клітковина
Клітковина, що міститься в пиві, стимулює травлення і допомагає очистити організм від шкідливого холестерину. Пиво також сприяє нормалізації артеріального тиску і є профілактикою серцево-судинних захворювань.
Мальтодекстрин
Мальтодекстрин - це складний вуглевод, який уповільнює всмоктування глюкози, запобігаючи різким перепадам цукру в крові.
Магній
В одному келиху пива міститься половина добової потреби людини у магнії. Магній необхідний для нормальної роботи мозку і еластичності серцевого м'яза.
Фосфор
Майже 40% від денної норми фосфору міститься в одному келиху пива. Він необхідний для нормального стану м'язів, зубів і кісток.
Кремній
Кремній захищає кісткову тканину від руйнування і стимулює вироблення колагену. Колаген - білок, який забезпечує еластичність шкіри і здоров'я хрящової тканини.
Хмелеві поліфеноли
Хмелеві поліфеноли є потужними антиоксидантами, які уповільнюють старіння і допомагають боротися з хвороботворними клітинами. Крім того, пиво містить близько 30 мікроелементів і їх з'єднань.
Яке пиво найкорисніше?
Так само, як і в інших продуктах, не всі сорти пива однаково корисні. Однак працює одне просте правило: чим менший термін придатності, тим він корисніший.
Нефільтроване пиво містить найбільше корисних компонентів. Воно нормалізує травлення, насичує вітамінами і не призводить до головного болю на наступний день. Хоча воно зберігається всього 3-7 днів, якщо ви вип'єте його на 8-й день після виробництва, нічого катастрофічного не станеться, але користі буде менше. Не варто вірити виробникам, які називають дешеве пиво з піврічним терміном зберігання "живим". У такому пиві абсолютно точно є консерванти.
З усіх сортів нефільтрованого пива найкорисніше - пшеничне. Воно містить найбільше вітамінів групи В і клітковини. Якщо ви плануєте використовувати пиво в косметичних цілях, то живе нефільтроване пиво - єдиний правильний вибір. Пастеризоване вже не містить ферментів і продуктів бродіння, але всі вітаміни і мікроелементи в ньому зберігаються. Фільтроване приховує мінімум користі. У процесі фільтрації «відсіваються» вітаміни і більшість мікроелементів. У невеликій кількості це пиво не зашкодить, але не варто пити його частіше двох-трьох разів на місяць.
Пиво і вік
Важливо враховувати вік при вживанні пива, оскільки його користь може змінюватися з роками:
- До 23 років, особливо якщо є проблеми з гормонами і нервовою системою, краще утриматися від споживання алкоголю. Після 23 років процеси формування організму повністю завершуються, і невеликі дози алкоголю перестають бути небезпечними.
- У віці від 75 років і старше, пиво можна вживати у кількості не більше однієї склянки кілька разів на місяць, за умови, що людина не приймає постійно медикаменти, які не сумісні з алкоголем.
- Від 23 до 70-75 років, невелика кількість пива при відсутності протипоказань буде корисною. Фітоестрогени, які містяться в пиві, допомагають нормалізувати гормональний фон, полегшують перебіг ПМС і клімаксу.
Міра вживання
Зрозуміло, що користь від пива можна отримувати тільки при помірному його споживанні. Помірне споживання - це не більше двох разів на тиждень. Максимальна одноразова доза - не більше 1 г чистого алкоголю на кожен кілограм ваги. Для чоловіків середньої комплекції це близько двох літрів, для жінок - не більше півтора літрів. Оптимальний варіант - вживати пиво тричі на тиждень, чоловікам - близько літра, жінкам - 0,5-0,75 літра. Таким чином, ваш організм отримуватиме необхідні мікроелементи і вітаміни, при цьому не шкодячи травленню, гормональному фону і клітинам головного мозку.
Пиво і їжа
Оскільки пиво містить ферменти, які сприяють прискоренню травлення, його можна комбінувати з жирною і важкою їжею. Але важливо пам'ятати, що у цьому випадку всі корисні властивості напою зводяться до прискорення перетравлення. Щоб отримати максимум користі від живого пінного, краще обирати легкі закуски і снеки з натуральними прянощами. Вони задовольнять ваш апетит (не рекомендується пити пиво вранці натщесерце), але не навантажать травну систему. Якщо у вас є підвищений тиск, краще обирати менш солоні закуски. Нежирний сир, помірно солоне м'ясо і горіхи допоможуть отримати найбільшу користь від напою.
Висновок
Отже, пиво, якщо вживається з розумінням і у помірних кількостях, може бути корисним для здоров'я. Воно містить велику кількість корисних компонентів, вітамінів і мікроелементів, які можуть позитивно впливати на організм. Проте важливо дотримуватися міри і враховувати особливості свого здоров'я та віку. Не забувайте, що перебільшення будь-якого корисного продукту може призвести до негативних наслідків. Тож насолоджуйтеся пивом з усвідомленням і не забувайте про важливість помірності.

Автор цих оглядів є експертом у сфері пива, вина та закусок для пива. Він має багаторічний досвід споживання та дослідження різних сортів пива та вина, а також вміння добирати до них найсмачніші закуски. Завдяки своїй глибокій експертизі, він здатний проаналізувати різні аспекти напоїв і їжі, такі як смак, аромат, текстура та взаємодія між ними.