Ніщо так не втамовує спрагу в літку, як смачне та корисне пиво, і ніщо так не прикрашає зимовий вечір, як пляшка улюбленого хмільного напою. Лише справжнє пиво може бути удостоєне найбільшої кількості компліментів, однак в наш час багато пивоварів забувають про традиції та користь напою, звертаючись до, на перший погляд, більш прогресивних методів виготовлення пива, але, як показує практика, й менш корисних для споживача. Тому неможливо не говорити про таку реальність сучасного пивоваріння, як мальтозна патока.
Читайте також - Як Читати Пивну Етикетку:Розкриття Таємниць За Ярликами Пива
Мальтозна патока являє собою різновид полісахариду. Його використовують замість стандартного пивного сусла для пришвидшення самого процесу бродіння. Раніше для виготовлення пива потрібні були лише ячмінь, хміль, вода та час. Наразі на одному рівні з цими інгредієнтами знаходиться і мальтозна патока.
Полісахарид використовують для того, щоб вивести пивний цех на новий рівень потужності. В такому разі патока може слугувати чудовим рішенням, коли не вистачає солоду або ячменю. Патока не лише пришвидшує процес приготування, але і напряму впливає на зброджування, що допомагає отримати більш високий вміст алкоголю, не прикладаючи для цього значних зусиль. Мальтозна патока використовується для отримання стандартного смаку пива, адже вона за своїм складом знаходиться дуже близько до традиційної пивної суміші.
Загалом сучасні технології працюють у напрямку збільшення вмісту патоки в пивному суслі, що є вигідним з економічної точки зору: менше складників, але більше кінцевої продукції. Варити пиво за рахунок полісахариду дешевше, аніж традиційними методами. Пивні експерти вказують на те, що живе пиво не може виготовлятися за пришвидшеними технологіями, адже це не є природнім. Саме тому компанія «Опілля» відмовилася від використання мальтозної патоки на користь натурального смаку для своїх споживачів.
Багато суперечок також викликає і той факт, що при використанні полісахариду виділяється значна кількість етилового спирту, що надає пиву незвичний смак. З одного боку, це відкриває можливості для експериментів над новими смаками, з іншого – втрачається «перевірений історією» пивний смак.
У справжньому пиві має бути тільки ячмінь, хміль та вода.
Отримують патоку через сахаризацію кукурудзи або ячмінного солоду, саме тому вона має коричневий колір та легкий солодовий присмак. Продукт, звичайно ж, натуральний, однак пивний результат, що ми від нього отримуємо – це вже справа смаку кожного любителя даного напою. Тому наступного разу, коли будете в магазині вибирати пляшку улюбленого пива, уважно придивіться до етикетки: можливо склад вас не зовсім порадує. Або робіть вибір на користь пивних продуктів від «Опілля», адже для нас пивні традиції та смак – завжди на першому місці.

Автор цих оглядів є експертом у сфері пива, вина та закусок для пива. Він має багаторічний досвід споживання та дослідження різних сортів пива та вина, а також вміння добирати до них найсмачніші закуски. Завдяки своїй глибокій експертизі, він здатний проаналізувати різні аспекти напоїв і їжі, такі як смак, аромат, текстура та взаємодія між ними.